sobota, 12 listopada 2011

Makaron na lekko azjatycki sposób

   Czas na nieco orientalnego smaku. Nie wiem, czy to nazwać chińszczyzną, propozycją rodem z Indii czy Tajlandii. Jeśli macie ochotę na trochę azjatyckiej kuchni, to serdecznie polecam to dość proste i szybkie do przygotowania danie. Oczywiście ilość poszczególnych składników, czy przypraw możemy spokojnie zmieniać – wiadomo jeden woli wersję pikantniejszą, inny trochę mniejszą.

   Poza składnikami potrzebować będziemy oczywiście woka, w którym wszystko na końcu pięknie się nam przysmaży. Oczywiście można spróbować powalczyć również na normalnej patelni, ale wok w tym wypadku będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.

Co potrzebujemy:
- makaron ryżowy
- papryka zielona, czerwona, żółta
- cebula
- por
- marchew
- ostra papryczka
- suszone ostre papryczki
- pierś z kurczaka
- kapusta pekińska
- sos sojowy
- mleczko kokosowe
- oliwa z oliwek
- miód
- cukier trzcinowy

Przyprawy:
- pieprz
- sól
- curry
- kurkuma
- imbir
- papryka ostra
- papryka słodka
- czosnek

Przygotowanie:
   Najpierw w drobne paseczki pokroimy pierś z kurczaka. Wrzucamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, papryka, odrobiną curry (tym razem używam gotowej mieszanki). Zalewamy oliwą, dodajemy łyżeczkę miodu. Wszystko oczywiście trzeba ładnie wymieszać.
   Następnie trzeba poszatkować w drobne paseczki wszystkie warzywa. Jeśli chodzi o ilości, to wszystko zależy oczywiście od tego dla ilu osób przygotowujemy danie. Ja dla dwóch osób używam w sumie jednej papryki (biorę np. pół zielonej, pół czerwonej), pół dużej cebuli, kawałek pora, jedną dużą marchew i ścinam dosłownie 6-7 pasków z kapusty pekińskiej. Połowę małej ostrej papryczki siekam, na bardzo drobne kawałeczki.
   Ja na WOKa wlewam kilka kropel oliwy, wrzucamy mięso, warzywa, doprawiamy wszystko pieprzem, solą, sporą ilością curry, papryką słodka i ostrą (oczywiście proporcje wg własnego smaku), i raczej mniejsza ilością imbiru i dosłownie odrobiną czosnku (no chyba, że ktoś lubi dużo ? ). Wrzucamy dwie, trzy łyżeczki cukru trzcinowej, i jeszcze łyżkę miodu. Wrzucamy dwie suszone ostre papryczki, rozdarte na pół. Całość podlewamy systematycznie sosem sojowym (tak, żeby nam się przypadkiem nie zaczęło dusić, chcemy żeby się ładnie przysmażyło). W międzyczasie do osobnego garnka wrzucamy porcję makaronu ryżowego, zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem ok. 3 minut. W trakcie, gdy będziemy czekać na makaron, do WOKa wlewamy ok. 150-200ml mleczka kokosowego. Możemy jeszcze dosypać na to trochę curry i papryki. Wszystko oczywiście co chwila mieszamy. Powstały sos szybko powinien nam się mocno zredukować. Na koniec wrzucamy do WOKa makaron i wszystko dokładnie mieszamy.

Wariacje:
- Zamiast kurczaka, można oczywiście dodać innego mięsa lub krewetek.
- Wedle uznania można oczywiście zmieniać proporcje jeśli chodzi o warzywa
- Mleczko kokosowe nie jest koniecznie, ale polecam je, bo zdecydowanie ubarwia smak.

Brak komentarzy: